Op zoek naar je thuiswerk ritme


bron: wikibooks schilderen/ritme

Nu de maatregelen weer zijn aangescherpt, is en blijft thuiswerken nog steeds een noodzaak en uitdaging. Eén van de dingen wanneer het bij mij allemaal niet zo lekker loopt, is wanneer ik mij onder andere niet aan mijn ritme houd, dat ik mijn ritme of planning verstoor. Ik heb dan bijvoorbeeld in de ochtend te weinig tijd voor mezelf gehad of ik sla een pauze over. Dit soort momenten heb ik snel wanneer ik denk veel werk te hebben en weinig tijd. En aan het einde van de dag kan ik dan (weer) concluderen dat ik het niet handig heb aangepakt, omdat ik uiteindelijk meer tijd nodig heb om bij te komen. Terwijl ik op andere dagen wanneer ik me aan mijn ritme houd, merk dat ik meer kan doen. Als ik op zo'n productieve dag terugkijk heb ik veel meer gedaan dan op zo'n dag dat ik meen te weinig tijd te hebben.


Daarom probeer ik mij zoveel mogelijk aan mijn eigen thuiswerkritme te houden. Want als je weet welk thuiswerkritme het beste bij jou past dan kun je daar je taken en planning zoveel mogelijk op aanpassen. Natuurlijk zal je thuiswerkdag niet volledig ideaal zijn, maar je kunt dit wel zoveel mogelijk nastreven. Als je jouw ritme kent en daar zoveel mogelijk aanhoudt dan verminder je stress en houd je meer de controle. Het kan even wat tijd kosten om uit te zoeken wat bij je past, dat vond ik zelf in ieder geval wel, om uit te zoeken waar je tegenaan loopt of wat je mist en wat je dan kunt doen om het beter te krijgen. Zo ben ik geen ochtendmens en vind ik het fijn om rustig te starten. Mijn wederhelft kan daarentegen om 6.00 uit bed gaan en bij wijze van spreken een kwartier later achter de laptop zitten schrijven. Dat werkt voor mij dus niet en ik kan veel beter in blokken werken waarin ik veel werk verzet en daarna even tijd voor mezelf neem.


Misschien een mooi moment om hier tijdens de Kerstvakantie over na te denken? Ik wens je alvast een goed uiteinde en veel gezondheid en graag tot in het nieuwe jaar!

0 reacties