Thuiswerk tips van psycholoog Najla

Psycholoog Najla Edriouch geeft op haar youtube kanaal allerlei tips en technieken uit de behandelkamer die je makkelijk kan toepassen in je eigen leven. Zo heeft ze een paar maanden geleden, na de eerste lockdown, een filmpje geplaatst met 3 tips om mentaal gezond thuis te werken. Deze tips pas ik zelf ook al jaren toe en ik heb gemerkt dat ze voor minder stress zorgen. Haar tips zijn als volgt:


1) Reistijd is een prettig schakelmoment om je mentaal voor te bereiden op de werkdag of om deze juist af te sluiten. Als je thuis werkt heb je dit schakelmoment natuurlijk niet. Ontwikkel een nieuw schakelmoment door te gaan wandelen of fietsen in de tijd dat je normaal gesproken zou reizen.

Extra tip van Stressvrij Thuiswerken: Lukt het even niet of komt het op de een of andere manier niet uit om te gaan wandelen of fietsen? Zorg dan dat je je bewust ben van het moment dat je gaat beginnen of stoppen met werken.


2) Creëer een aparte werkplek in huis. Werk vooral niet op plekken waar je normaal gesproken tot rust komt zoals je slaapkamer of je woonkamer. Op deze manier ga jij je chillplekken niet associeren met je werk.

Extra tip van Stressvrij Thuiswerken: Is je woonruimte te klein voor een aparte werkplek? Werk dan aan de eettafel en zorg dat je je laptop aan de kant schuift of afdekt op het moment dat je pauze neemt of klaar bent met werken.


3) Houd de planning aan die je normaal ook zou aanhouden op het werk. Als je thuis werkt kun je geneigd zijn om tijdens pauzes huishoudelijke taken op te pakken. Hier kom je natuurlijk niet van tot rust. Houd je vaste koffie- en lunchpauze aan, verlaat dan je werkplek. Stop ook met werken op het moment dat je normaal gesproken naar huis zou gaan.

Extra tip van Stressvrij Thuiswerken: Kun je thuis je normale werkplanning niet aanhouden? Deel je planning dan in blokken en schuif hiermee. Als je bijvoorbeeld 's ochtends een uur eerder moet stoppen door privé zaken, begin dan een uur eerder of werk 's avonds na het avondeten nog een uur.


Het filmpje met de 3 tips van Najla Edriouch vind je hier:


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven