Thuiswerken is ook goed voor jezelf zorgen


Tijdens het thuisweken draait het niet alleen om het werken in huis. Het gaat er ook om dat je wat meer op jezelf let, omdat er minder mensen in je omgeving zijn bij wie je terecht kunt. Even iets vertellen over wat je dwars zit, is lastiger als je daar eerst een online afspraak voor moet maken met je collega. Of even je blije gevoel delen, omdat die vervelende taak erop zit, is ook minder leuk als je daarvoor moet afspreken. Het moment is dan al geweest. Zelf heb ik geen collega's met Cadeaus met een Missie, maar de blije momenten kan ik wel delen. Met mijn wederhelft als we pauze nemen of met de werkplaats met wie ik daarvoor samenwerk. En ook bij lastige of niet-standaard aanvragen bel ik eerst de werkplaats om het via de telefoon te bespreken. Ik zou dit natuurlijk ook gelijk op de mail kunnen zetten, maar vind het prettiger om telefonisch contact te hebben. Zo zorg ik ervoor dat ik genoeg contactmomenten heb ook al werk ik alleen vanuit huis.


Je kunt ook buiten werktijd iets met elkaar afspreken of vaker 1 op 1 met elkaar appen zodat jijzelf je ei kwijt kunt, maar ook zodat dat je weet hoe het met de ander gaat. Of je bent tijdens werktijden een uur online met je collega terwijl je ondertussen gewoon je werk doet. Zoiets had ik gezien bij een dochter van onze vrienden. Tijdens de lockdown in maart had ik hen geholpen met hun basisschoolkinderen. Hun dochter van 9 maakte soms samen met een schoolvriendinnetje huiswerk. En dan waren ze niet fysiek bij elkaar, maar online. Beide waren dan ingelogd, maakten hun huiswerk en vertelden tussendoor van alles en nog wat aan elkaar of lieten even hun kat zien voor de camera. Dit kun je ook met een of twee collega's afspreken. Dat je beide een uur online bent en werkt, en ondertussen kun je iets aan de ander kwijt of kun je wat vragen.


Wanneer het om de een of andere reden niet gaat om meer contact te zoeken met je collega's dan zou je met anderen uit je omgeving meer contact kunnen hebben. Woon je samen of heb je kinderen dan kun je elkaar ook tijdens het thuiswerken aandacht geven. Plan je pauzes zo in dat je tegelijk met hen pauze houdt of ga tussen de middag samen even naar buiten. Of spreek wat meer af met een vriend of vriendin. Ga buiten werktijd bij elkaar langs, eet een keer vaker samen of drink even koffie of thee en ga daarna weer aan het werk. Misschien woont er ook wel familie in de buurt en kun je daar iets vaker naartoe gaan. Zorg er in ieder geval voor dat je op de een of andere manier voldoende contactmomenten hebt met anderen, want dat hebben we als sociale dieren gewoon nodig.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven