Thuiswerken met kinderen. Hoe doe je dat?


Thuiswerken met kinderen kan behoorlijk lastig zijn. Ze vragen om aandacht op momenten dat het jou niet uitkomt. Ze hebben een troostende arm nodig op het moment dat je een belafspraak hebt, krijgen ruzie terwijl je in een overleg zit of willen hun verhaal kwijt net nu je op dreef bent met het schrijven van dat verslag. Ook al heb ik zelf geen kinderen iets soortgelijks ken ik van de tijd dat we een pleegkind hadden. Ze was oud genoeg om afspraken mee te maken, maar toch kon ik me minder goed concentreren op mijn werk als ze thuis was.


Daarom probeerde ik zoveel mogelijk het volgende:

- het belangrijkste werk of dat wat om veel concentratie vroeg, deed ik in de uren dat ze er niet was of wanneer het vakantietijd was in de ochtenduren als ze nog in bed lag

- mijn taken plande ik zo in dat het beter aansloot bij haar ritme. Op momenten dat ze me zou kunnen storen, deed ik werk waarbij ik het minder erg vond om gestoord te worden

- op momenten dat ik echt niet gestoord kon worden, deed ik de deur dicht. Ik had afgesproken dat wanneer mijn werkkamerdeur dicht is, ze of even geduld moest hebben of naar mijn wederhelft moest gaan

- flexibel te zijn en het niet erg te vinden om mijn werkdag aan te passen. Ik hield me aan de planning, maar besefte ook dat ik dit weer kon veranderen

- en als laatste werkte ik in nood 's avonds nog wat of in het weekend op zaterdagochtend


Bovenstaande werkte voor mij goed. Dit zal alleen niet voor iedereen zo werken, want we zijn nu eenmaal allemaal verschillend. En ideaal zal het zeer waarschijnlijk ook niet worden. Kijk hoe je het ritme van je kind en van jezelf zoveel mogelijk samen kunt krijgen om minder stress te hebben.


ps: De club van relaxte moeders heeft op 15-3-2020 al een mooi rijtje tips gegeven voor thuiswerken met kinderen. Misschien heb je daar ook wat aan!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven